Siber güvenlik

Keylogger Nedir? Nasıl Bulaşır ve Nasıl Korunulur?

Yazılımın gittikçe geliştiği zamanımızda her ne kadar hayatımız kolaylaştıran yazılımlar olsa da bir o kadar da zararlı yazılımlar da yok değil. Bu zararlı yazılımlardan biride keylogger. İşte Keylogger Nedir? Nasıl Bulaşır ve Nasıl Korunulur?

Yazılım, günümüz teknolojisi içinde önemli bir röle sahiptir. Bugün internet ortamında gerek alışveriş yapabiliyor, gerek finansal işlemlerimizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.

Tüm bunların kolayca yapabiliyorken yazılımın yerini kesinlikle inkar edemeyiz çünkü tüm bunların temelinde bizzat yazılımın kendisi yatıyor.

Bir diğer yandan kötü amaçlı yazılımlar dediğimiz trojen ve virüs gibi yazılımlar, günümüz internet kullanıcılarının kişisel ve özel bilgilerini ifşa etmek için geliştirişmiş yazılımlardır.

Bunlar bir şekilde internet ortamına atılıyor ve oradan kullanıcılara yayıyorlar. Böylelikle bilinçli olmayan ve bununla ilgili hiçbir güvenlik önlemi almayan internet kullanıcısı bir takım bilgilerini 3. tarafa sızdırmış oluyor.

İnternet kullanıcısının kendisini koruyabilmesi için öncellikle yapması gereken, kendini siber güvenlik konusunda temel düzeyde eğitmesi.

Keylogger Nedir ?

Keylogger ya da klavye dinleme sistemi, bir kullanıcı tarafından yapılan tuş vuruşlarını kaydetmek için tasarlanmış casus yazılım türüdür. Klavyede dokunulan her tuş casus yazılım tarafından dinlenir ve bunlar kaydederek uzaktaki sunucuya gönderebilir.

Bunlar bilgisayar korsanları (hacker) tarafından gerçekleştirilir. Çoğu zaman bilgisayar korsanının amacını gerçekleştirebilmesi için phishing saldırısından ve sosyal mühendislikten yardım alabilmesi gerekebilir.

Keylogger’un birçok amacı olabilir. Şifrelerinizi ele geçirmek, finansal veriler gibi kâr edebilecekleri her türlü verileri ele geçirmek ya da cihazınızdaki tüm dosyaları kilitleyerek fidye talebinden bulunabilir.

Bunlarla birlikte diğer zararlı yazılımları sisteme entegre edebilir.

Keylogger Nasıl Bulaşır?

Keylogger’lar donanım veya yazılım tabanlı olabilir. Donanım tabanlı olanlar, klavye konektörü ile bilgisayarın bağlantı noktası arasına kolayca yerleştirilebilir. Yazılım tabanlı olanlar, bilerek kullanılan veya indirilen tüm uygulamalar veya araçlar veya bilmeden bir cihaza bulaşan kötü amaçlı yazılımlar olabilir.

Yazılım yolu ile bulaşan keylogger, kaynak yolu ile cihazlara entegre edilir. Casus yazılımların birçok kaynağı vardır fakat çoğu kaynak güvenli olmayan web siteleridir. Bu güvenli olmayan siteler küçük, bozuk veya açılmayan dosyalar aracılıyla sisteminize entegre olabilir.

Donanım ile bulaşanlar ise cihaza entegre ile gelir. Bu genellikle entegre devre olarak yerleştirilir. Devre çok küçük olduğu çip veya mikroçip olarak da yerleştirebilir. Küçük olmasından dolayı fark etmeniz zor olabilir. Hatta bilginiz bile yoksa yararlı bir şey olduğunu bile düşünebilirsiniz

Keylogger’dan Nasıl korunulur?

Keylogger gibi casus yazılımlar sadece bilgilerinizi almakla kalmaz. Cihazınıza ciddi derecede zararlar verebilir. Kendimizi keylogger’dan korumamız gerekecektir. Bu yüzden şu aşağıdaki bilgilere bakabilirsiniz:

1- Güvenli olmayan veya güvenilmeyen sitelerden herhangi bir dosya veya bir uygulama indirmeyin.

2- Lisansı olmayan, geliştiricisinin kim olduğu belli olmayan yazılımlardan uzak durun.

3- Cihazlarınıza anti-virüs programları indirin. Düzenli olarak cihazınızı taratın.

4- Gereksiz dosyaları cihazınızda tutmayın.

5- Cihazlar bozulduğunda yetkili servise veya güvendiğiniz bir servise emanet edin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu