Siber güvenlikSosyal Medya

Google Authenticator Nedir? Kurtarma İşlemi Nasıl Yapılır?

Google Authenticator’u hiç duydunuz mu? Eğer duyduysanız muhtemelen sosyal medya gibi platformlarda hesap güvenliği arttırmak için karşınıza çıkmış olmalı. Nitekim son zamanlarda kullanımı sıkça arttı. Bizde bunu dikkate alarak Google Authenticator Nedir? Google Authenticator kurtarma işlemi nasıl yapılır? gibi sorularla yanıt vermeye karar verdik.

İnternetin kullanımı her geçen yıla kıyasla daha fazla artarken topluluğa dayalı platformların, kullanıcıların hesap güvenliğini sağlayabilmesi çeşitli güvenlikleri platforma entegre ediyorlar. Bu güvenliklerden biride iki faktörlü kimlik doğrulaması.

İki faktörlü kimlik doğrulaması, bir hesabın sahipliğini iki adımda doğrulama adımlarını ifade eder. Birincisi, hesaba ait şifredir. İkincisiyse genelde 4 veya 6 haneli bir doğrulama kodudur. Hesaba ham erişimin sağlanması için bu iki adımdaki doğrulamanın da yapılması gerekir.

Google Authenticator’da bu hizmeti sağlayan popüler uygulamalardandır.

Google Authenticator Nedir?

Google Authenticator, kullanıcı kimliğini doğrulmak için her 30 saniyede 6haneli tek kullanımlık kod üreten, iki faktörlü doğrulama hizmetini uygulayan, gerçek zamanlı bir kimlik doğrulayıcıdır.

Herhangi bir kullanıcın şifresi, bir başkası tarafından ele geçirilmesi durumunda o kişi hesaba erişim sağlayabilir. Ancak, iki faktörlü kimlik doğrulamasını kullanan bir hesap bu şifre ihlalinden etkilenmeyecektir. Teknik olarak hesaba ham erişim için bu anahtarın (kodun) girilmesi gerekecektir. Bu yüzden bu işlemler hesap güvenliklerini oldukça arttırmakta.

Bu sistemi bir uygulamaya veya bir siteye uygulamak için platformlara özel ayarlanmalıdır. Hemen ardından hesap girişlerinden ikinci bir kod istenilir.

Google Authenticator Nasıl Kullanılır ?

Şimdi nasıl kullanabileceğinizi bakalım. Aslında kullanımı son derece basit. Authenticator’un 30 saniyede bir kod üretebilmesi siteden aldığınız anahtarın (QR Code) uygulamaya okutmanız veya yazmanız gerekecektir. Bu adımlarla birlikte uygulama her 30 saniyede bir kod üretmeye devam edecektir.

Kurulumu yapabilmeniz için şu adımları takip edin;

  1. Google Authenticator’ indirin ve ana sayfaya gelin.
  2. Sayfanın sağ altında “+” benzeyen butona tıklayın.
  3. Açılan bölümde “QR kodunu tara” veya “Kurulum anahtarını gir” seçeneğinden birini kullanarak kurlum anahtarını girin.
authenticator örnek kurulum anahtarı

Bu işlemi her sitedeki hesabı doğrulamak için ayrı ayrı yapmanız gerekir. Yani bir siteden aldığınız kurulum anahtarı sadece o siteye özeldir. Başka bir site için başka bir kurulum anahtarı gerekecektir.

Not: Kurulum anahtarını mutlaka yedekleyin. Aksi takdirde uygulamanın telefonda silinmesi durumunda tüm kurulumlar silinecektir.

Google Authenticator Kurtarma

Bu uygulamanın kullanımı kolay olabilir ancak insanların en çok problem yaşadığı nokta; yedekleme işlemlerini ihmal etmesi. Telefonun kaybolması, uygulamanın silinmesi gibi durumlarda kurulumların tümü silinir. Bu da kodlara erişiminiz kaybetmenize neden oluyor. Nihayetinde hesaba erişimizin kesilebilir.

Bu durumu yaşamamak adına kurulum kodlarını mutlaka yedeklemeniz gerekecektir. Bu bilgisayar veya telefon hafızasında olabilir yada Google Drive gibi dosya depolama hizmeti kullanılabilir. Tek yapmanız gereken site tarafından aldığınız kurulum anahtarını kopyalamak ve güvenli bir yerde muhafaza etmek.

Eğer, “Google Authenticator silindi ne yapmalıyım?” gibi bir soru soruyorsanız ve elinizde hiç yedek anahtar yoksa yapılabilecek tek hareket var; platformun destek bölümüne başvurmak. Sorunu detaylıca anlatarak onlarda 2FA adımını kaldırmalarını isteyin.

Murat Sarı

2020'den beri çeşitli alanlarda içerik üreticiliği yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu