Kripto Para

Kripto Paralarda Vampir Saldırısı Nedir?

DeFi (merkeziyetsiz finans), kripto sektöründe yaygınlaştıkça ve gittikçe daha popüler bir hale gelmesiyle birlikte DeFi platformları arasındaki rekabette aynı oranda arttı. Çoğu DeFi projeleri rekabeti, yenilikçi düşünerek ve gelişerek, çoğu projede stratejik düşünerek rekabeti kazanmayı düşündü. Birçoğu da kendine göre başarılı oldu. Ancak bunlardan bir projede vampir saldırısını uygulayarak başarılı oldu.

SushiSwap, 28 Ağustos 2020’de başlatılan bir proje. Uniswap çatallanması olarak piyasaya çıktı ve vampir saldırısını kullanarak yaklaşık 1 haftada Uniswap’dan 1 milyar doların üzerinde likidite çekmeyi başardı. Peki, bu vampir saldırısı neydi ve bunu nasıl başardı?

Vampir Saldırısı Nedir?

Vampir saldırısı, bir protokolün diğer protokolden daha iyi oranlar sunarak müşterilerini ve yatırımcılarını çaldığı bir yöntemdir. DeFi’deki amacı, başka bir platformun likidite sağlayıcılarını yeni bir platforma taşınmaya teşvik etmektir. Bu teşvik yeterince dikkat çekerse, platformun ayrıca stake edilen LP token’ları da taşınmış olacaktır.

Bunu yaparak, yeni bir platform taşınan likiditeyi kendi otomatik piyasa yapıcısı (AMM) için kullanabilir ve yalnızca likiditeyi değil, aynı zamanda işlem hacmini ve ilk platformun kullanıcılarını da çekebilir. Vampir saldırısının adı da aslında likiditeyi emmekten gelir.

Bir platformun likidite sağlayıcıları durduk yere pozisyon değiştirmez. Bunun için onlara bazı teşvikler yaratmak gereklidir. Bu teşvik genelde ilk platformun sağlamış olduğu oranların daha iyisini yeni bir platformun sağlamasıyla yaratılır.

Vampir saldırısı, DeFi ile aslında daha ilişkili gibi görünüyor. Aslında bu farklı sektörlerde de yapılabiliyor. Örneğin, LooksRare’nin, OpenSea’daki balina kullanıcılarını kendi platformuna taşıması gibi. LooksRare, yeni bir NFT pazaryeridir. OpenSea ise, lider bir NFT pazaryeridir.

LooksRare, bu saldırı ile lider pazaryerinden çok sayıda balina kullanıcısını çektiğini gösteren istatiksel bilgiler var.

Popüler Bir Vampir Saldırısı

sushi vampir saldırısı

SushiSwap’ın yaklaşık bir 1 hafta için Uniswap’dan 1 milyar doların üzerinde likidite çektiğinden başta biraz bahsetmiştim. Şimdi biraz daha göz atalım.

SushiSwap, kendisini Şef Nomi olarak adlandıran isimsiz bir kişi tarafından piyasaya sürüldü. Şef Nomi, likidite sağlayıcılarına ödül olarak yerel Sushi birimini sunarak bir vampir saldırısı yarattı. Sadece daha iyi fiyatlar teklif etti. Aslında, başlangıçta bu oranlar, lansmandan yalnızca birkaç saat sonra 1000 APR’ye (yıllık getiri oranı) kadardı. Bu oran çok agresif olmasına rağmen lansmandan sonra büyük bir likidite çekmeyi başardı.

Başarılı bir vampir saldırısının sonunda, teoride yeni bir protokol, orijinal projenin likiditesinin, kullanıcılarının ve işlem hacminin önemli bir miktarını yakalamalıdır. SushiSwap bunun popüler bir örneğidir.

Bir vampir saldırısının kullanıcı açısından yararları olsa da kötü ve riskli bir tarafı da mutlaka vardır. Kötü bir yönü, platform tarafından basılan tokenların tahmin edilemez olmasıdır. Kimin bir sürü token topladığını, onları piyasaya sürmeye karar verip vermeyeceğini ve bu da fiyatı büyük ölçüde düşüreceğini bilemeyiz. Başka bir deyişle, bir vampir saldırısı kötü niyetlide olabilir. Ve tüm bunlar kullanıcının bilmesi gereken potansiyel riskler arasındadır.

Murat Sarı

2020'den beri çeşitli alanlarda içerik üreticiliği yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu