Kripto Paralarda Rug Pull Nedir? Rug Pull Örnekleri

Kripto paralarda birçok kişiyi mağdur eden ve bir dolandırıcılık yöntemi olan rug pull nedir? Rug pull örnekleri nelerdir? İşte detaylar.
Çeşitli haber sitelerinde, videolarda veya televizyonunuzdaki ekranlarda, kripto paralarda yaşanan dolandırıcılık vakalarını duymuş olmanız oldukça muhtemel. Temel olarak Bitcoin ve altcoinlerin popülaritesinin artmasıyla birlikte bu vakalar çok daha fazla bir şekilde artmıştır.
Ve yine bu dolandırıcılık yöntemlerine takılan ve bundan mağdur olan kişilerinde sayısı da ne yazık ki aynı oranda artmıştır. Kripto paralar bildiğiniz üzere ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede yasal düzenlemelere tabi değildir. Bu yüzden çeşitli shitcoin dolandırıcılıklarından zarar gördüğünüzde bunun hesabını kimseye soramazsınız.
Dolayısıyla yapabileceğiniz en rasyonel fikir, kendinizi bilinçlendirmeniz olacaktır. Bunun adına bu yazıda olduğunuz için oldukça şanslısınız çünkü kendinizi bilinçlendirmenin bir yolu buldunuz ve o adımı attınız. O halde devam edin.
İçindekiler
Rug Pull Nedir?
Kripto paralarda rug pull ya da Türkçe halı çekme, proje geliştirme ekibinin aniden projeyi terk etmesi ve tüm likiditesini satması veya ortadan kaldırmasıdır. Bu tipik bir shitcoin dolandırıcılık yöntemidir. Halı çekme ismi ise, bir kişinin altında halıyı çekmekten gelir.
Rug pull işlemleri genellikle merkezi olmayan finans (DeFi) ekosisteminde, özellikle de kötü niyetli kişilerin bir kripto varlık oluşturduğu ve bir merkezi olmayan borsalarda (DEX) listelendikten ve Ethereum gibi kripto para birimleriyle eşleştirdikten sonra başlar.
Merkezi borsalar (CEX) bu türden varlıkları listelemez. Dolayısıyla tek likidite kaynağı olan merkeziyetsiz borsalardır. Çoğu zamanda ilginin yüksek olduğu ön satışlarda (IDO) teklifi ile de piyasaya sürülebilir.
Bir şekilde listelendikten sonra olay şu örüntüyü izler: Yatırımcıların dikkatini çekebilmek için çeşitli hype’ler oluştururlar. Bunu kimi zaman reklam yoluyla kimi zaman sahte vaatler ile yaparlar. Ancak belli bir popülariten sonra yatırımcıya daha fazla güven verebilmek adına havuzlara sahte likidite ilave ederler. Ve yeterince yatırımcı topladıktan sonra tüm likiditeyi satarak fiyatı çabucak sıfırlarlar.
Böylelikle yatırımcılar tipik bir shitcoin dolandırıcılık yöntemine kapılmış olurlar. Kendinizi böyle durumlarda koruyabilmek için yatırım yapmak istediğiniz projenin detaylı bir araştırmasını yapmanız gerekir. Özellikle yeni çıkan ve yakın zamanda çıkan bir proje ise.
Rug Pull Örnekleri
Şimdi rug pull vakalarının yaşandığı birkaç örneğe bakalım.
Squid Game (SQUID)
Galiba yakın zaman içerisinde yaşanan ve en popüler rug pull örneği bu olacaktır. SQUID token, Squid Game filminin popülaritesinden yararlanarak çıkan bir tokendır. Piyasaya ilk çıkış fiyatı 0.01$’idi. Ardından yine birkaç sahte vaatler ile birlikte ve elbette Netflix dizisi sayesinde fiyat astronomik bir seviyeye çıkarak yani 2,861$ bandına ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Ve neredeyse 100% oranında düşerek fiyat 0.0007926$ kadar düştü.
Luna Yield (LUNY)
Luna Yield, Solana (SOL) platformunda yürütülen bir ekolojik likidite tarım projesiydi. SOL projesi, Luna Verim kaybolmadan önce toplam kilitli değerde (TVL) 2 milyar doları aşarak istikrarlı bir şekilde büyüyordu. Projenin geliştiricileri aniden web sitelerini, Telegram ve Twitter hesaplarını sildi ve yaklaşık 10 milyon dolarlık likiditeyi çekti. Yatırımcılar sosyal medya hesaplarının silindiği tespit ettikten sonra havuzdan fonlarını çekmek istedi ancak bunu başaramadılar. Ve tipik bir rug pull yöntemine kapıldıklarını anlamışlardı.
OneCoin
OneCoin, kripto pazarında şimdiye kadarki en büyük Ponzi planlarından biridir. Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov ve Sebastian Greenwood tarafından başlatıldı. Ruja Ignatova, Cryptoqueen olarak biliniyordu. Proje, yatırımcılara kısa bir sürede zengin olabileceklerini pazarlıyordu. Klasik ponzi şemasını uygulayarak 4 milyar dolarlık büyük bir vurgun yapmayı başardı. Bu tarihin en büyük dolandırıcılıklarından biriydi.