Kripto Para Borsalarında Güvenliğinizi Nasıl Sağlarsınız?

Kripto varlıklarınızı kripto para borsalarında tutuyorsanız, mevcut kripto para borsalarında güvenliğinizi hem sağlamaya yönelik hem de arttırmaya yönelik bilgileri paylaşıyor olacağız.
Direk konuya geçmeden önce bu konunun yeni başlayanlar için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kısa bir giriş yapmak istiyorum.
Aslından bu konu siber güvenlik ve teknoloji ile de alakalı bir durum. Hiç kripto deneyiminiz olmasa bile siber güvenlik ve teknolojiden temel düzeyde anlamanız sizi çeşitli güvenlik ihlallerinden başlıca koruyacaktır.
Örneğin, Phishing saldırısının ne olduğu bilmeniz ve buna dikkat etmeniz gibi. Ancak yine de yetersiz olabilir, çünkü kripto para dünyası köyü niyetli aktörler için inanılmaz fırsatlar doğurdu.
Dolayısıyla kullanıcı kendini bu kötü senaryolardan koruması gerekir. Bunun içinde biraz bilgi birikimi ve kişinin huylu olması gerekebilir.
Kripto konusuna gelecek olursak: Bir kripto varlığı çeşitli yöntemler ile saklayabilirsiniz. Bunlardan en popüler saklama yöntemi; varlığı direk olarak borsa cüzdanında tutmak ya da sadece sizin kontrolünüzde olan güvenli bir cüzdanda tutmaktır.
Her ne kadar her ikisinin de kendine göre bazı riskleri olsa da, önceden birkaç önlem alarak bu riskleri minimum seviyeye indirgemeniz hatta ortadan kaldırmanız bile mümkün olabilir.
İşte bu yüzden kripto para borsalarında kendi güvenliğinizi sağlayabilmeniz için neler yapabileceğinize dair bilgileri bu yazıda paylaşıyor olacağız.
İçindekiler
1- Güvenli Bir Borsa Seçin.
Borsadaki güvenliğinizi sağlamadan önce güvenli bir borsa tercih etmeniz daha önemlidir. Nitekim güvenli bir borsa arayışında yanlış tercih yaparsanız. Gerek maddi varlıklarınızı gerek kişisel verilerinizi tehlikeye atmış oluyorsunuz. Sanırsam böyle bir senaryoyu kimse yaşamak istemez.
Peki güvenli kripto para borsası nasıl seçilir?
Güvenli borsa arayışında genelde şu gibi kriterlere bakılır: Likidite, borsa şeffaflığı, yardım merkezi, güvenlik, fon saklama alternatifleri, kriz anındaki fonlar, ortaklıklar, aktiflik, yasalara uyumluluk, basındaki yeri, komisyon oranları vb.
Şayet lafı uzatmayı bırakıp bir borsa öner derseniz şunlara bakabilirsiniz: Binance, Gate.io ve Kucoin. Bunlar en çok bilinen ve kullanılan global borsalardır.
Veya daha önceden hazırladığımız En Güvenilir Kripto Para Borsaları: Türk ve Global borsalar başlıklı makaleye bir göz atabilirsiniz.
2- Güçlü Bir Şifreyi Tercih Edin.
Borsa seçiminde sonra yapabileceğiniz en önemli şey, güçlü ve daha önceden hiçbir yerde kullanmadığınız bir şifre seçmek olacaktır.
Şifre oluştururken olabildikçe karışık sayı, harf ve özel karakterler kullanın. Ayrıca güçlü bir şifre seçiminde en az 8 karakterli olması tercih edilir.
3- 2 Faktörlü Kimlik Doğrulamasını (2FA) Kullanın.
Genelde tüm kripto para borsalarında 2fa doğrulaması mevcuttur. Sonraki adımınız bu işlevi etkinleştirmek olsun. Bu işlev giriş bilgilerini geçtikten sonra karşınıza çıkar ve sizden 6 haneli bir kod ister.
Bu kod genelde sms koduyla gönderilebilse de, yaygın bir şekilde Google Authenticator uygulaması kullanılır. Bu uygulama her 30 saniyede bir yeni bir 6 haneli kod üretir.
Bu uygulamayı kurarken başta size verilen anahtarı bir yere kaydetmeniz gerekir. Bir şekilde telefonunuzdan uygulama silinirse bu anahtara ihtiyacınız olacaktır. Yoksa yaklaşık 1 hafta boyunca destek merkezi ile uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.
4- Çekim İşlevini Kısıtlandırın.
Bu noktan sonra her borsanın güvenlik mekanizması birbirinden ayrılıyor. Ancak birçok borsa çekim kontrollerini kısıtlamak için bazı mekanizmalara sahip.
Örneğin, Binance beyaz liste mekanizması gibi. Çekim iznini daha önceden belirtilen belirli adreslere izin veriliyor. Kısaca “şu adresler hariç başka adreslere çekim iznini verme” diyorsunuz.
Veya çekim işlevinden kullanabileceğiniz bir kod ayarlayabilirsiniz. Bu kodun yanlış olması halinde çekim işlevi iptal edilir.