FinansKripto Para

ICO Nedir? ICO İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Kripto para alanında adını sıkça duymuş olduğumuz ICO Nedir? ICO ile ilgili bilmeniz gerekenler nelerdir? Bunun yanında IEO ve IDO gibi kavramları da ele alacağız. İşte detaylar.

ICO ve diğer türevlerini daha önceden duymuş olabilirsiniz. Bu etkinlikler bir kesim tarafından sürekli olarak takip edilir ve yine bu kesim tarafından bu etkinlikler büyük bir fırsattır.

Nedeni, etkinliğin yatırımcılarına verdiği yüksek kâr oranıdır. Bu oran genelde astronomik bir orandadır. Bu yüzden bir kesim bu tarz etkinlikleri belirli şartlar çerçevesinde asla kaçırmaz.

Gelin O halde detaylara inelim.

ICO Nedir?

Initial Coin Offering (ICO), “ilk coin arzı” ya da Türkiye’de oldukça sık kullanılan “ön satış” anlamına gelmektedir. Yeni bir proje, uygulama veya hizmet oluşturma sonucunda gereken fon (kaynak) ihtiyacının giderebilmesi için kullanılan sermaye arttırma yöntemidir.

Bu fon toplama yöntemine, şirketlerin hisselerini “halka arz” etmesinden aşınayız. ICO’da bunun kripto para sektörüne uyarlanmış halidir.

Bir ICO’da, blok zinciri tabanlı bir başlangıç, kendi yerel kripto varlığından belirli bir miktarını basar ve bunları normalde Bitcoin veya Ethereum gibi diğer kripto para birimleri karşılığında ön satışa sunar.

İlgili yatırımcılar ise, bu varlıkları normal fiyatın çok daha altında satın alırlar. Böylelikle proje sahipleri kendi öz kaynaklarından vazgeçmeyerek ihtiyacı olan fonu ve reel büyüme için gereken fonu bu satıştan karşılamış olurlar.

Bu etkinlikten sonra projenin başarılı olmasını isteyen ve satış öncesi varlıkların değerinin artmasını isteyen teşvik edilmiş kullanıcılardan oluşan bir topluluk oluşturmasını sağlar. Bunun nedeni ise elbette, projenin başarılı olursa fiyattan yaşanan yüksek kâr oranından yatırımcının faydalanabilmesi içindir.

Tarihte ilk ICO etkinliklerinden biri olan, Ethereum’un ICO’su 2014’de gerçekleşti ve 50 milyon ether her biri 0,311 dolardan satıldı. Yaklaşık 15.5 milyon dolarlık bir fon topladı.

Bunun yanında IEO ve IDO gibi kavramlarda göz atalım.

IEO ve IDO Nedir?

Bu iki kavramında çalışma mantığı tamamı ile aynı olsa da aralarında küçük ayrımlar bulunmaktadır.

IEO (Initial Exchange Offering)

IEO’nun çalışma mantığı aynıdır. Ancak satış projenin kendi platformunda gerçekleşmez ve ilgili bir kripto para borsasında gerçekleşir. Bu yatırımcılara daha fazla güven verir. Çünkü ICO’da her zaman belirli bir risk barındırır.

Projenin başarılı olamaması, sahtekarlık veya Rug pull (proje ekiplerinin projeden çekilmesi ve tüm likiditeyi satması) gibi durumlar söz konusu olabilir. Ayrıca ilgili borsa, proje ile ilgili geliştirme ve pazarlama desteği de sunabilir.

Tüm bunların aksine dezavantajları da vardır: Örneğin, borsa listelemesindeki yaşanan pump ve dump olayı gerçek bir risktir.

IDO (Initial Decentralized Exchange Offering)

Bildiğiniz gibi kripto paralar merkezi (cex) ve merkezi olmayan (dex) borsalar olmak üzere birbirinden ayrılır. Bu satış ise bir merkezi olmayan bir platformda gerçekleşir.

İlk DEX teklifleri veya IDO’lar, merkezi olmayan bir borsada barındırılan her tür varlığı temsil eden jetonlardır. Bir IDO, bir projenin merkezi olmayan bir likidite borsası aracılığıyla bir jeton başlatmasıdır.

IDO’nun belirli birkaç avantajı vardır: Satıştan sonra varlığın alım-satıma izin verebilir, hızlı likidite sağlayabilir, projeyi daha makul bir ücrete listeleyebilir, proje sahiplerinin sürece etki etmesini engelleyebilir.

Tüm bu özellikler gerek yatırımcı/tüccar açısından gerek proje sahipleri açısında daha fazla tercih edilmesine sebep olur.

ICO’lara Katılmanın Riskleri

ICO’lara yatırım yapmanın her zaman bir risk barındığını unutmayın. Devletler yatırımcıları veya tüccarları koruyabilmek için çeşitli yasaklar veya yasal düzenlemeler getiriyor. Ülkemizde ise bu tür ön satışlara kesin bir yaptırım söz konusu değildir.

Bu düzenlemelerin elbette ki nedeni, birçok projenin dolandırıcılık amacıyla organize edildikleri içindir. Bu yüzden bir ön satışa katılmadan önce muhakkak proje ile ilgili geniş tabanlı bir araştırma yapmanız gerekecektir. Reklamlarda görmüş olduğunuz, birinin önerdiği ya da sağda solda duymuş olduğunuz etkinliklerde buna dahildir.

Risklere gelecek olursak söyle sıralayabiliriz: Projenin başarısız olması, hileli olması, satış sonrası pump ve dump, borsalarda listelenememesi, Rug pull vb.

Bu risklerden biriyle gerçek anlamda karşılaştığınız zaman unutmayın ki, kimseden hesap soramazsınız. Bu yüzden tekrarlayarak; katılmadan önce detaylı bir analiz yapın.

ICO Projeleri Nasıl Analiz Edilir?

Gelelim bu projeleri nasıl analiz edebileceğinize:

1- Projede başarılı olabilme olanaklarını bakın. Ekip üyelerini ve deneyimlerini kontrol edin. Ekip üyelerini sosyal medyada ve Google’da aratın. Bazıları sahte profil olabiliyor.

2- Belirli özelliklerin ne zaman kullanıma sunulacağı da dahil olmak üzere amaçlanan ürün veya hizmetin nasıl çalışacağını görmek için projenin teknik incelemesini (white paper) ve yol haritasını inceleyin.

3- Web sitelerinde belli belirsiz bir hata (yazım hatası, tasarım hatası) var mı diye kontrol edin.

4- Yatırımcılarını ve ortaklarını kontrol edin. Ve bunlar gerçek mi?

5- Projenin bir sosyal medya hesabını olması ve bunu aktif bir şekilde kullanması önemlidir.

6- Mevut varlığı bağlı olduğu Blockchain gezgininden verilerine (Arz, Holders, transfer sayısı vb.) bakın. Veya coinmarketcap verilerine bakın.

Sonuç olarak, ICO nedir? başlıklı yazımızda ICO ve diğer türevlerinin hakkında detaylıca bilgi vermeye çalıştık.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu