DeFi Nedir ? DeFi hakkında Merak Edilenler

DeFi Nedir ? DeFi, çevirisi Merkesiyetsiz Finans (Decentralized Finance) anlamına geliyor. Genelikle Ethereum ağının üzerine kurulmuş Kripto paralar gibi merkezi olmayan uygulamalar, finansal akıllı sözleşmeler, protokoller üzerine sisteme teminat bırakarak yani dijital varlığınızı sisteme kilitleyerek, sistemden bir miktar borç alabileceğiniz bir finansal yazılım.
Siz sisteme belli bir miktarda varlıklarınızı rehin bırakarak bunun karşılığında DeFi ürünlerinden varlığınızın karşılığı kadar size token verebiliyor. Ardından siz tokenları geri yerine koyarak, kilitlemiş olduğunuz varlıklarınızı geri alabiliyorsunuz. Aksi takdirde tokenlar yerine konulmaz ise kilitlemiş olduğunuz varlıklara el koyabiliyorlar.
Tabi burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biriside şu: Sisteme rehin bıraktığınız varlığın değeri çok kısa zamanda çok fazla düşerse sistem sizi bir miktar daha ilave yapmanıza zorlayabilir. Buda Kripto para piyasalarında gayet olağan. Eğer kripto para gibi varlığınızı rehin bıraktıysanız, bir gözünüz sürekli markette olsun.
DeFi Coinleri / Tokenları
Mantıksal olarak DeFi ürünlerinden borç alacağınız zaman size para, USTD yada dilediğiniz coinden vermiyor olması. Bunu yaparken kendi DeFi coinlerinden yada tokenlarında veriyor. “Peki bu borcu nasıl alacağım ?” veya “DeFİ Coinleri Hangileri ?” bakalım bunlara neymiş.
Borç almada kullanılan en hacimli Defi Coinleri Hangileridir:
- Compound
- Maker
- Aave
- InstaDApp
- dYdX
- DDEX
- NUE Network
- Ray
- Dharma
- bZx
Bunlar DeFi ürünlerinin sadece bir kısmı Daha fazlası için bağlantıya bakabilirsiniz.
DeFi Ürünleri Nasıl yükselir ?
Defi ürünleri şöyle ki; Toplam kilitlenen teminat kadar, DeFi ürünleri de yükseliş ile orantılı bir şekilde yükseliyor. Yani piyasada Defi ürünleri ne kadar çok kilitlenirse , teminat bırakılırsa fiyatında o yöne doğru gideceği aşikar. Bunun tam tersini ise düşüş ile söyleyebiliriz. Piyasada ne kadar ürünün kilidi açılır ise fiyatın ters tepmesi muhtemel.
DeFİ Ürünleri Ne kadar daha yükselir ?
DeFi ilk çıktığından bu yana iyi bir şekilde yükseliyor. Son zamanlarda daha hızlı yükselmesi insanların kafasından bir soru işareti bırakıyor. “DeFi Tehlikeli mi ?” , “DeFi Balon mu?” bunun cevabını vermek için daha erken aslına bakarsanız bunun cevabını ilerleyen zamanlarda net bir şekilde alabileceğiz gibi duruyor.

Yukarıdaki grafikteki Defi ürünlerinin kilitlenen toplam teminatlarını görüyorsunuz. Çok kısa bir sürede 2 milyar Dolar gibi bir hacime ulaştı. Grafikte sadece yükselişe odaklanın. Bunca yıllık kripto para piyasalarının bize öğrettiği bir şey o da; Her yükselişin bir düşüşü olacağıdır.
Diğer tarafta ise Compound’ın Piyasadaki hakimliğine bakın. Şu an Piyasada en çok hacimli ve borç alınan token olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ise compound’ın grafikteki yükselişinin nedeni belli oluyor.
DeFi Nedir ? DeFİ Coinleri Hangileri ? sorularının cevabını aradık. Konu teknik olduğu için size sadece mantığını anlatmak istedim umarım anlamışsınızdır. Kafanızdaki soru işaretleri için yorum bırakabilirsiniz.