FinansKripto Para

Blockchain Teknolojisi İle Neler Yapılabilir?

Blockchain teknolojisini, kripto paraların yaygınlaşmasıyla ve bu sektörde çeşitli uygulamaların gelişmesiyle birlikte adını sıkça duymaya başladık. Bu duyumlar başlıca Blockchain ilgili bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Bu sorulardan biride “Blockchain Teknolojisi İle Neler Yapılabilir?” sorusuydu.

Sorunun cevabını tam olarak anlayabilmek için öncellikle bilemeniz gereken bazı kavramlar ve tanımlar olabilir. Dilerseniz öncellikle olarak bunlara bir bakalım.

Blockchain Nedir?

Basitçe Blockchain ya da Türkçe anlamıyla blok zincir, bir ağdaki verilerin kayıt edilmesi ve veri gizliliğini sağlayan dağıtık defter yapılı bir veri tabanı türüdür.

Blockchain, tipik bir veri tabanından farklı çalışır. En temel farkı verilerin yapılandırma biçimidir. Buna ek olarak tipik bir veri tabanında veriler bir merkezde saklanır. Blockchain teknolojisiyse bir merkeze ihtiyaç duymaz. Dağıtık defter teknolojisiyle (DLT) birlikte veriler, merkeziyetsiz bir şekilde saklanabilir.

Bir Blockchain, veri kümelerini tutan blokların kronolojik olarak birbirine zincirlenmesiyle oluşur. Zincire katılan blokların içindeki verilerin sonradan değişmesi teknik olarak çok zor bir süreçtir. Hatta bunu için imkansız bile denilebilir.

Blok zincirdeki veriler türüne bağlı olarak herkese açık olabilir. Herkes tarafından izlenebilir veya takip edilebilir ancak yine herkes tarafından verilerin değiştirilmesine izin verilmez.

Bu yüzden Blockchain teknolojisi farklı sektörlerde güven algısını yeterince arttırma gün geçtikçe devam ediyor.

Blockchain Teknolojisi İle Neler Yapılabilir?

Blockchain, ilk olarak 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayımlanan Bitcoin’nin teknik makalesinde adı geçse de varlığı aslında 1991’e kadar gitmekte.

Blockchain’nin ilk popüler kullanımı Bitcoin ile oldu. Çoğu kişi bu yenilikçi sistemin, sadece kripto para ve Bitcoin ile alakalı olduğunu düşündü. Ancak durum tamamen bu düşünceden farklıydı.

Blockchain teknik olarak bir veri tabanı ve birçok sektörde Blockchain türüne bağlı bir şekilde sorunsuz kullanılabilir. Blockchain teknolojisi şu alanlarda kullanılabilir:

  • Sağlık Hizmetleri
  • Merkezi olmayan uygulamalar (DApps)
  • Nesnelerin İnterneti (IoT)
  • Yönetişim
  • Tedarik Zinciri
  • Finansal hizmetler

gibi örneklerin başta olduğu daha birçok sektörde ve çalışma alanında kullanılabilir. Sektörler, Blockchain teknolojisini; güvenlik, şeffaflık, gizlilik ve verimlilik açısında güven oluşturduğunda kullanır. Ancak bu yenilikçi teknoloji sadece bu örneklerle kalmaz. Hükümet oylamasında ve yasada dahi kullanılabilir.

Tüm bunlara ek olarak, Blockchain teknolojisinin en çok kullanımı merkezi olmayan uygulamalarda (DApps) kullanımı oluyor.

Blockchain Teknolojisini Kullanan Firmalar

Gerek dünyada gerek ülkemizde faaliyet gösteren birçok firma Blockchain teknolojisini kullanmaya ve buraya yönelik işler yapmaya çoktan başladılar. İşte birkaç örnek;

Türkiye İş Bankası: Blockchain teknolojisiyle Morco Polo Ağı üzerinden dış ticarete aracılık etmekte.

Visa: Birden fazla blok zinciri ağını birbiriyle çalışabilmesi sağlayan yeni bir girişim üzerinde çalışıyor.

KakaoTalk: Mesajlaşma uygulaması, kendi kripto para birimi olan KLAY’a ve kendi blok zincirine sahip.

Oracle: Kendi blok zincir platformuna sahip.

IBM: Bilişim devinin, kendi blockchain ağına sahip olmasıyla birlikte çeşitli çözümler ve danışmanlık gibi hizmetlere sahip.

Bunlar gibi daha çokça örnek gösterilebilir. Nitekim, Blockchain teknolojsi gün geçtikçe daha fazla benimsenip ve daha fazla kullanılmaya başlanılıyor.

Murat Sarı

2020'den beri çeşitli alanlarda içerik üreticiliği yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu